MAG DERGİ Ekim 2023

Bedeninizi Kışa Hazırlayın

Mevsim geçişlerinde vücut direncinin düşmemesi ve bağışıklık sisteminin güçlü kalması için beslenme düzenine eklenecek bazı rutinlerin etkili olacağını belirten Frea Naturalz kurucusu Dr. Naz Demirkılıç; karadut meyvesinin faydalarından bahsederek iki tane lezzetli tarif veriyor.

Sıcak, güneşli, ışıl ışıl yaz günlerini geride bırakmaya hazırlandığımız bugünlerde mevsimsel hava değişimleri bizi hem ruhen hem de bedenen sonbahara hazırlamaya çalışsa da, gündüz ile gece arasındaki ani sıcaklık değişimleri ruhumuzu da bedenimizi de etkiliyor. Yaz mevsiminin bittiğini henüz psikolojik olarak kabullenememişken vücudumuzun bu değişikliğe hemen uyum sağlamasını beklememiz biraz haksızlık olur. Bir de yeni virüs mutantları ve bulaşıcı hastalıklar gündemimize bomba hızıyla düşünce, geçiş dönemini kendimize yatırım yaparak geçirmek şart oldu. Bu anlamda, beslenme düzenimize ekleyeceğimiz antioksidan bakımından zengin besinler vücut direncimizi arttırmamıza ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize katkı sağlamakla kalmayıp sonbahar ve kış aylarını hasta yatarak değil, keyfini çıkararak geçirmemizi sağlayacak.

Dolayısıyla bu ay kendi beslenme rutinimin vazgeçilmezi olan “karadut meyvesi” ve faydalarından bahsetmek istiyorum. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz “antioksidan bakımından zengin gıdalar” sınıfına giren karadut sadece bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda kansere karşı da koruma kalkanı görevi görüyor. Tarihi altı bin yıl önceye dayanan bu eşsiz lezzet, yaz başında meyve vermeye başladığında dört mevsim tüketilebilecek hale gelmesi için şeker ilave edilmeden kaynatılıp şurup formuna getiriliyor. Bu sayede kan şekerinizi yükseltmiyor ve stabil kalmasını sağlıyor. İçeriğinde bulunan A, B, K vitaminleri; potasyum, fosfat, demir, magnezyum, kalsiyum mineralleri; yüksek antioksidan, beta karoten ve değerli bileşenler ile tam bir sağlık deposu olan karadut meyvesi; şurup formunun yanı sıra pekmez, reçel, pestil, kuru gıda ve meyve suyu üretiminde de sıkça kullanılıyor. Rengini içinde bulundurduğu fenolik bileşiklerden (özellikle antosiyanin) alan bu eşsiz meyvenin 100 gramında yaklaşık 1422 miligram fenolik madde ve flanovoid bulunuyor. Meyve ham halindeyken daha düşük olan bu miktar, olgunlaştıkça artış gösteriyor. Günümüzde karadut meyvesinden elde edilen antosiyaninler; gıdadan kozmetik ve ilaç sektörlerine kadar daha birçok sektörde mavi, mor ve kırmızı renk verici olarak değerlendiriliyor. Ayrıca yaprağı ipek böceği üreticiliğinde, meyvenin ağacı ise mobilya ve müzik aleti üretiminde kullanılıyor. Özetle sağlığımız üzerinde sayısız faydası olan karadutun, bize doğanın armağanı en kıymetli şifa kaynaklarından biri olduğu aşikâr. Dolayısıyla sofranın olmazsa olmazları arasında yer alması gereken karadut meyvesini mevsiminde her gün ya da şeker ilavesiz şurubunu günde iki yemek kaşığı olacak şekilde tüketmelisiniz. Dilerseniz bu eşsiz lezzeti salatalarınıza ya da yemeklerinize de ekleyebilirsiniz. Her besinde olduğu gibi, tüketim miktarının önemli olduğunu unutmamalı ve fazlaya kaçan her şeyin yarardan öte zarar vereceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Son olarak mutfağımda sıkça yer verdiğim iki özel tarifi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Sağlıklı keşiflerde yeniden buluşmak dileğiyle. Şimdiden afiyet olsun.

Karadutlu Smoothie Bowl

Malzemeler

1 su bardağı donmuş karadut
Yarım muz
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı Frea Naturalz elmalı tarçınlı granola
1 adet ceviz içi
İsteğe bağlı tatlandırmak için bal

Yapılışı

Muz, karadut ve cevizi blender’a alın, isteğe göre bal ekleyin. Kıvam alıncaya kadar blender’dan geçirin. Hazırladığınız karışımı kaseye alıp üzerine granola dökün ve servis yapın.

Karadutlu ve Ahududulu Bar

Malzemeler

6 adet dondurulmuş karadut
6 adet dondurulmuş ahududu
1-2 yemek kaşığı süt (Kıvamı için miktarı değişebilir.)
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 tatlı kaşığı Frea Naturalz kolajenli fıstık ezmesi
7-8 adet kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı

Tüm kuru malzemeler ve meyveleri bir araya getirip mutfak robotundan geçirin. Kıvam alıp şekil verilmesi için çok az süt, Hindistan cevizi yağı ekleyin. Ele yapışmayan hamura yağlı kağıt üzerine daire şekli verdikten sonra buzdolabında dinlendirin. Dilimlenen barları, bitter çikolata veya fıstık ezmesiyle kaplayıp dondurduktan sonra servise hazır.

Dr. Naz Demirkılıç

Bloga dön